неделя, 27 март 2016 г.

Чистосърдечен апел, съдържащ словоизлиянието на един наистина ненормален и дори опасен човек



Получих чудесно, твърде интересно писмо от млад човек от Варна, интересуващ се от философия, по тази причина го публикувам в блога си заедно с моя твърде патетичен отговор до него; идеята ми е да се възползвам и да поставя някои отдавна наболели проблеми, по които е непростимо да се мълчи повече; ето двете писма:

Здравейте, г-н Грънчаров!

Кратко представяне: И. Н., 28 год., гр. Варна, юрист; проявявам интерес на полето на философията, в частност определям себе си като хайдегерианец.

Изпращам Ви два свои интерпретативни текста с философски уклон. Иде дума за мини-текстове. Всеки мини-текст е самостоятелно озаглавен. Липсва кохезия в компилацията: текстове са самостойни и дори подредбата им е по-скоро интуитивно-творческа, отколкото следваща някаква желязна логика. Записвам отделни свои разсъждения, не ми се отдават обемни и цялостни изложения.

Моля - при наличие на време и желание от Ваша страна - да се запознаете с текстовете.

Заслужават ли тези текстове да видят бял свят в някое последващо издание на Вашето списание ИДЕИ? Не бих искал да се натрапвам или нахалствам: отворен съм за всякакви забележки, коментари, дори остра критика... това само би било от полза при усъвършенстване на моите писания. Ала за мен ще е цяло щастие да взема участие в списването на Вашето списание и въобще в отстояването на свободното мислене и либералната ценност.

С благопожелания: И. Н.

Здравейте, уважаеми г-н Н.,

Току-що прочетох текстовете, които сте ми изпратил. Моята преценка е, че умеете да пишете и имате какво да кажете, да, текстовете Ви заслужават да се появят на страниците на списание ИДЕИ! И това ще стане още в първата книжка на списанието за тази година, която в момента подготвям за печат. Поставяте с текстовете си важни теми, които заслужават по-широко вникване и обсъждане от читателите на списанието. Много Ви благодаря за това, че се свързахте с мен и имате готовност да си сътрудничим!

Г-н Николов, няма да крия, че по моето възприятие у нас са много малко хората, за които духовните неща (от рода на философията, свободното мислене, човечността и пр.) имат значение – и при това са готови на дело да правят нещо за промяна на тежката ситуация в духовната област. Тъй че с удоволствие поемам протегната от Вас ръка – и ще се радвам да си сътрудничим на това поле много време занапред!

Не е тайна, че неколцина ентусиасти (по-малко сме на брой от пръстите на едната ръка!) издаваме списанието, без никаква подкрепа отникъде, успяваме (с Божията помощ!) да го правим вече осма година. (Разбира се, има много други хора, които минаха покрай списанието, ала се оттеглиха в момента, в който си постигнаха целта, примерно да им бъде отпечатана някоя и друга статия! Сега стоят отстрани и гледат безучастно сеир, чакат момента, в който ще се провалим: все пак живеем в България!) Ще бъде чудесно ако се присъедините към нашия малък екип – не само като автор, а и както сам прецените за правилно в нелеката ситуация. Примерно ако можете да ми помогнете малко за разпространението на списанието във Варна, това ще бъде една безценна помощ.

Имам предвид поне това: да поемете ангажимент да занесете колекция от всички досега излезли броеве на списанието (която аз ще Ви изпратя – ако желаете да се ангажирате с това) в Градската (централната) библиотека във Варна. В много градове на страната правим точно това, с помощта на някой местен човек снабдяваме поне градската библиотека (а в някои градове снабдяваме и училищни библиотеки). Целта е списанието да стигне някак до своите читатели. Проблемът е, че разпространителите на периодични списания и дори книжарите от книжарниците твърдо не желаят да разпространяват списание ИДЕИ - понеже го възприемат като елитарно и най-вече като непазарно! По тази причина е срамота, че големи количества книжки от списанието, в което ние вложихме толкова труд, средства и ентусиазъм, си стоят непипнати от ръка на читател в складовете и книжните борси!

Простете, че Ви занимавам с това, но на мен лично като създател на списанието ми е много мъчно, че става така! Да, много ми е мъчно за това нещо. Силно съм разочарован. А не мога сам да направя кой знае какво да се промени ситуацията. Нуждая се от помощ. Ето, призовавам Ви да помогнете – ако можете и ако искате.

Дано не Ви прозвучи съмнително този мой чистосърдечен апел. (Имало е случаи когато след подобно патетично писмо, написано от моя страна, човекът, на когото съм го написал, да ме възприеме за луд човек, да се уплаши и да се оттегли от кореспонденция с мен, т.е. да си замълчи и повече да не се обади никога повече!) Ще се радвам това да не се случи сега и с Вас, простете, че бях толкова откровен с Вас; това не е прието и затова подобен подход звучи като словоизлияния на наистина ненормален и дори опасен човек. :-)

Това е. Наистина ще се радвам да си сътрудничим плодотворно! Бъдете здрав! Пишете!

С уважение: А.Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ